perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kävelyllä Helsingissä

Opiskellessani Helsingissä, harrastimme erään ystäväni kanssa kävelykierroksia eri teemoilla. Yleensä päätimme valita kerrallaan yhden kaupunginosan, hautausmaan, tms. kohteen, jonne suuntasimme tutustumaan. Toisinaan meillä oli apunamme kartta, tai jokin opas, josta saimme lisätietoa. Esimerkiksi Hietaniemen hautausmaalta on saatavissa kartta, johon on merkitty monien aikanaan tunnettujen henkilöiden hautapaikat.

Hyviä karttoja ja oppaita sai myös Helsingin matkailuneuvonnasta. Toisinaan valitsimme kohteen vain silläkin perusteella, missä emme ennen olleet käyneet, tai mikä vaikutti juuri sillä hetkellä mukavalta suunnalta.Tässä eräänä esimerkkinä kerron teille korttelista nro 449, joka tunnetaan myös Lars Sonckin korttelina. Vuonna 1998 julkaistiin Kaisa Rastimon ohjaama elokuva Säädyllinen murhenäytelmä, joka perustui Helvi Hämäläisen kirjoittamaan samannimiseen romaaniin. Elokuvan kohtauksia oli kuvattu mm. Etu-Töölössä sijaitsevalla Museokadulla, jossa kuvissa vilahteli tämä kyseinen korttelikin. Syynä kuvauspaikan valintaan oli varmastikin hienon ja poikkeuksellisen hyvin yhtenäisenä säilyneen rakennuskannan lisäksi se seikka, että samalla kadunpätkällä asui aikanaan myös kirjailija Olavi Paavolainen. Hänen uskotaan yleisesti nimittäin olleen eräänä esikuvana Helvi Hämäläisen teoksessa.
 

Tämä kortteli löytyy mm. Etu-Töölön arkkitehtuurioppaasta, kohdasta 27. Mikäli Sonckin alkuperäinen suunnitelma olisi toteutunut, näitä kokonaisuuksia olisi rakennettu Etu-Töölöön laajemminkin. Nyt tämä kortteli on ainut laatuaan. Kuusikerroksisista, klassistista yhtenäisellä avopihalla olevaa kokonaisuutta ei Sonck itse ole tosin toteuttanut. Rahojen loputtua hänen omistamaltaan yhtiöltä, toteuttivat toiset rakentajat ja suunnittelijat kokonaisuuden. Tosin Lars Sonckin suunnitelmien pohjalta. Ja onpa tästä korttelista laadittu kokonaan oma kirjansakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)