tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kasarimuistoja

Lelunurkasta löytyy paljon myös 80-luvun tavaroita. Kodissani on aina seurattu aktiivisesti urheilua. Niinpä lapsuusvuosien olympia- ja muut kisamaskotit ovat jääneet muistiini hyvin. Näitä maskotteja olen kerännyt nyt myöhemmällä iällä itselleni. Vuoden 1997 Helsingin jääkiekon MM-kisojen Jello-leijona on ainoa, jonka olen hankkinut jo kisojen aikaan. Kaikki muut ovat viime vuosien kirppislöytöjä. 

Vuonna 1989 olin Lahdessa paikan päällä hiihdon MM-kisoissa katsomassa yhdistetyn mäkihyppyä sekä naisten viestihiihtoa. Tuolta reissulta oli tarkoitus hankkia kotiinviemisiksi pehmeä Nestori-maskotti, mutta suuren suosion vuoksi olivat maskotit päässeet loppumaan. Tuota tonttukaveria etsin vieläkin. Samoin vuoden 1984 Sarajevon olympialaisten Vucko-susi on osoittautunut hankalaksi löytää. Jos näet näitä kavereita, otan mieluusti vinkkejä vastaan! 


Moskovan kesäolympialaisissa vuonna 1980 maskottina oli Misha-karhu. Siinä kun Misha oli väreiltään hillitty, hänen seuraajansa Sam-kotka oli varsin kirkkaan värinen. Tuon valkopäämerikotkan kisat olivat siis vuonna 1984 Los Angelesissa. Näiden kisojen väliin sijoittuivat Helsingin EM-kisat vuonna 1983. Siellä maskottina oli kotoisen sinivalkoinen Lasse-jänis. Nimensä tämä kaveri oli saanut tietenkin maineikkaalta juoksijalta, Lasse Viréniltä. Sam ja Lasse esiityvät kotonani myös muissa yhteyksissä. Ehkäpä kerron niistä joskus. 

Leikkinurkan sohvalla istuskelee myös vähemmän urheilullinen kasaripariskunta, Suursmurffi ja Smurfette. Vaikka nämä pienet siniset tyypit on luotu alunperin belgialaisen sarjakuvapiirtäjä Peyon toimesta jo 1950-luvun lopulla, nousivat ne ensimmäiseen suureen suosioon 1981 alkaneen The Smurfs animaatiosarjan jälkeen. Sen aallon myötä myös nämä kaksi ovat tiensä leikkeihini löytäneet!10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Voi että.... :O Seuraava kysymykseni lienee paljonko tunnearvoa Vuckolla on...? ;)

   Poista
 2. Mun täytyy miettiä sitä, kunhan kaivan sen esille jostain ja fiilistelen ;-)

  VastaaPoista
 3. Mä olen aina sanonut tyttösmurffia Smurfiinaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suomennettuna tuo onkin Smurfiina. Vaan englanniksi Smurfette. Tuon kyseisen pehmotytön mekossa lukee Smurfette, joten hän on siis englantilainen! :)

   Poista
 4. Joko olet löytänyt Vuckon? Multa löytyy kyseinen kaveri. Istuva pehmo, jolla on olympia paita päällä. Jos haluat sen, niin paljonko olisit valmis maksamaan? :) Voin laittaa kuvia sähköpostiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Karo! Kiitos kysymästä, meille on muuttanut Nemin vanha Vucko. Toisaalta minussa on vähän Sulo Vilénin vikaa, eli jos halvalla saa, niin.... :D

   Poista
  2. Haha, ehkä mä etsin sille kodin jostain jossa on vielä Vuckon paikka vapaana :D

   Poista
  3. Meillä asuu kaksi Lasse-jänistä ja kaksi Sam-kotkaa, joten en pitäisi lainkaan kamalana myöskään sitä, että meille muuttaisi toinen Vucko-susi... 😊

   Poista

Kiitos viestistäsi! :)