keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Pihasuunnitelmia helatorstain varalle

Siitä asti kun olemme nykyiseen kotiimme muuttaneet, olen taistellut suorastaan piinallisen rikkakasvin, ruttojuuren kanssa. Kyseessä on ilmeisesti haitalliseksi vieraslajikkeeksikin nimetty etelänruttojuuri. Olen koittanut taistelussa vaikka mitä aseita, mutta aina kasvi on työntynyt läpi esteiden. Edellinen asukas on leikannut maanpäälliset kasvustot kesäisin, mistä johtuen juuret ovat päässeet haarautumaan ja leviämään maan alla voimakkaasti. Nyt on tarkoituksena ottaa kovat keinot käyttöön!


Suurin esiintymä on tonttiin rajoittuvan tien ojassa. Olen koittanut muovittaa aiemminkin ojaa, mutta turhan heppoisin menetelmin. Kuten aiemmin kerroin, tilasin tällä kertaa pari kuormaa kiviä pihalle. Ojanpohjalle olisi tarkoitus levittää ensiksi juuria läpäisemätön kangas, jonka päälle sitten ladotaan kiveys. Yrittäkööt siitä läpi, mokomat. Kasvin voimasta kertoo jotain se, kun viime kesänä jätin kukkapenkin viereen täyden, avaamattoman 50 litran multapussin. Viikon päästä sen läpi oli työntynyt ruttojuuri. Kaksinkertainen muovi ja välissä oleva multakerros siis ei ole riittävän vahva estämään kasvustoa nousemasta. Kauniskaan tuo kasvi ei mielestäni ole, sen paremmin nimeltään kuin ulkonäöltäänkään. 


Pari vuotta sitten tein saman kivitempauksen talon toiseen päätyyn, jossa kyseistä kasvia niinikään kasvoi. Sinne tein lisäksi myös kivetyn kukkapenkin. Ja hyvä siitä mielestäni tulikin. Nyt kun tämä talon toisen sivustan kivityö saadaan ohitse onnistuneesti, täytynee lähteä hankkimaan myös kukkapenkkiin kesäkukkia. Alla oleva kuva on samalta paikalta viime kesältä. Silloin kasvamassa oli monivuotisten kulleroiden lisäksi yksivuotisista kesäkukista mm. timanttikukkaa sekä huovinkukkaa. Kuten niin monella muullakin saralla, myös kukkavalinnoissani usein päädyn pirteän kelta-oransseihin väreihin. Vaikka huovinkukkaa usein suositellaan amppelikukaksi, toimii se myös maahan istutettuna erinomaisesti. Kukinnon levittäytyessä maata pitkin, peittää se alleen kesän mittaan mukavan kokoisen alueen. 


Tiedossa on siis hikinen päivä huomisesta. Kaikki jotka kyseisen kivikasan sijainnin löytävät, ovat tervetulleita talkoisiin. Liikaa apuvoimia tässä torjuntaurakassa tuskin voi olla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)