torstai 22. toukokuuta 2014

Matkailumuistoja: Romania

Matkakuumeen edelleen jatkuessa, kerron teille vähän Romaniasta. Olen ymmärtänyt että monelle suomalaiselle on kerjäläiskulttuurin myötä muodostunut melko negatiivinen kuva kyseisestä maasta. Hassua kyllä, monet tähän mielipiteeseen vaikuttaneet kerjäläiset ovat ilmeisesti naapurivaltion, Bulgarian romaneita. Kuitenkin keltainen lehdistö usein vetää johtopäätöksiä niputtamalla sanat romanialainen ja romani tarkoittamaan samaa kansanryhmää. Itse muistelen oppineeni, että romanit ovat aivan alunperin lähtöisin Intiasta, eikä näin ollen Romania valtiona liity sanan alkujuuriinkaan. Toki romaneita asuu paljon myös Romaniassa, jossa heitä sorretaan kuten valitettavan monessa muussakin maassa. 


Toinen Romanian mielikuvia vainoava seikka varmasti on lähihistorian itsevaltias, itseään Karpaattien Neroksi ja Ajatusten Tonavaksi vaatimattomasti kutsunut Nicolae Ceausescu. Vielä tänä päivänä on nähtävissä Ceausescun ajan maan kahtiajakautuneisuus, pääkaupunki Bukarestissa sijaitsevan kohtuuttoman suuren parlamenttitalon ja maaseudun suunnattoman köyhyyden välillä. Aurinkoisena kesäpäivänä kurjuus näyttäytyy sinisilmäiselle turistille kuitenkin lähes maalaisromanttisena. 


Itselläni kiinnostus Romaniaan heräsi useampia vuosia sitten, nähtyäni televisiosta Monty Python -mies Michael Palinin loistavan matkailuohjelman, "Michael Palin's New Europe", Romaniaa koskevan jakson. Tuossa Palin vieraili mm. UNESCO:n maailmanperintölistalla olevassa Sighisoaran kaupungissa, Transilvaniassa. Kaupungin kuuluisuus perustuu nykyään lähinnä muinaiseen hirmuhallitsijaan, Vlad Seivästäjään, joka on syntynyt kyseisessä kaupungissa. Tämän karmivan hahmon lisänimi, Dracula, mainitaan maailmankirjallisuudessakin Bram Stokerin luoman fiktiivisen hahmon yhteydessä. Kauhutarinaa enemmän allekirjoittaneeseen vetosi kuitenkin kaupungin kauneus. Päätös lähteä käymään tuolla konkretisoitui nelisen vuotta sitten, kun viimein lähdimme reissuun. 


Majapaikkamme Casa Cu Cerb oli ehkä yksi täydellisimmistä hotelleista, joissa itse olen yöpynyt. Tässä suositussa majapaikassa, jossa myös Walesin prinssi Charles on majoittunut, on ainoastaan yhdeksän huoneistoa. Tämän vuoksi jouduimmekin hieman säätämään matkustusajankohtaamme, jotta löysimme vapaan huoneen. Varauksen teimme jo puolta vuotta ennen matkaa. Sijainti torin laidalla Sighisoaran keskiaikaisen keskustan keskeisimmällä paikalla, siisteys, hyvä ruoka ja ystävällinen palvelu, yhdistettynä kauniiseen  huoneistoon ja koko rakennukseen, sekä uskomattoman edulliseen hintaan vaikuttivat mielipiteeseeni paikan täydellisyydestä!
  

Vaikka kaupunki ei olekaan kovin suuri, sen kaduilla olisi viihtynyt pidempäänkin. Vietimme runsaan viikon pituisesta Romanian kierroksesta Sighisoarassa kaksi yötä. Päivisin turistibussit toivat paikalle matkailijoita, mutta illan tullen kaupunki rauhoittui rajallisten majoitustilojen vuoksi. Täällä ihmisen oli hyvä olla. 


Dracula-turismikin näkyi, vaan ei liiaksi. Tämän kyseisen talon paikalla sijainneessa rakennuksessa se hirmuinen Vlad syntyi. Nyt rakennuksessa oli matkamuistokauppa, täynnä Dracula-tavaraa. Sitä ei kuitenkaan mukaan lähtenyt. Itselleni riittivät upeasti valaistujen, keskiaikaisten kivitalojen katselu ja kuvaaminen. Suosittelen Romaniaa ja etenkin Transilvaniaa kaikille omatoimimatkailijoille. Itse tahdon tänne myös uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)