maanantai 23. helmikuuta 2015

Salvador Dali

 
Kävimme muutamia vuosia sitten lomallamme Barcelonassa. Yhden lomapäivän vietimme Barcelonan pohjoispuolella, Gironan maakunnassa sijaitsevassa Figueresin pikkukaupungissa. Paikkakunnan ylivoimaisesti suosituin turistikohde on taiteilija Salvador Dalin kotimuseo, joka meidänkin kohteenamme oli. 
 

Tämä omalaatuinen taiteilijanero eli vuosina 1904-1989 menehtyen lopulta tapaturmassa saamiinsa vammoihin, muutaman vuoden ateljeensa tulipalon jälkeen. Viimeiset elinvuotensa Dali asui juuri Figueresissa. Museon kellarissa sijaitsevassa kryptassa sijaitsee hänen viimeinen leposijansakin.


Taiteilijan elämä ja teokset jakavat mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kyseessä oli joidenkin mielestä väärinymmärretty nero, toisten mielestä ehkä vain hullu. Joka tapauksessa mies kapeissa ja pitkissä viiksissään ainakin herätti mielipiteitä. 

Ehkä tunnetuin miehen töistä on Muiston pysyvyys. Tai tuttavallisemmin kansan kielellä, "no ne valuvat kellot". Uskoisin että taiteilijan töistä kysyttäessä useimmille tulee ensimmäiseksi mieleen juuri tämä. Alkuperäinen teos sijaitsee nykyään New Yorkin Modernin taiteen museossa (Museum of modern arts), mutta eräs versio siitä löytyi myös Figueresista.

 

Toinen paljon kuvattu teos, on Mae West room. Tulisijasta, sohvasta ja kahdesta taulusta koostuva huone, jossa on nähtävissä yhdysvaltalaisnäyttelijä-näytelmäkirjailija Mae Westin kasvot


Taulujen ja kokonaisten huoneiden lisäksi taidetta löytyy myös esimerkiksi kattofreskosta. Itselläni pää pyöri kovasti ja joka kulman takaa löytyi uutta nähtävää. Turisteja oli paljon, kuten arvata saattoi. Silti paikka oli käymisen arvoinen. Kuten Dali-museo Pariisin Montmartrellakin, josta aiemmin olen teille kertonut. Suosittelen!Ja olihan siellä kaiken väri-iloittelun huipennuksena pari punaista huonetta. Hieman enemmän siis kuin pieni pala punaista tällä retkellä! ;)
 

2 kommenttia:

  1. Hulvattoman hullu taiteilija :) Ihanaa että jaoit kuvia... Mitä kauemmin niitä katsoo, sitä enemmän niistä näkee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri se sama piirre itseänikin teoksissa kiehtoo! Riemukkaiden värien lisäksi!

      Poista

Kiitos viestistäsi! :)