sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Itsetehtyä saippuaa, ilon ja surun kautta

Eräs ystäväni ilahdutti taannoin antamalla minulle itsetehtyä saippuaa. Hän oli käynyt saippuantekokurssilla, jossa valmista tuotetta oli tullut yllin kyllin omaksi tarpeeksi ja ystävien iloksi. 

Muistelen itsekin joskus koulun kemiantunnilla tehneeni saippuaa. Tekemiseen tarvittavia pääraaka-aineita ovat rasva ja lipeä. Niiden lisäksi käytetään erilaisia hajua ja tuoksua antavia lisäaineita. Kemiallisen reaktion kautta saadaan aikaan lopputuote. 

Vielä muutama vuosikymmen sitten saippuanteko oli Suomessakin lähes jokaisen perustaito, mutta nykyään kaupan valmisteet ovat syrjäyttäneet itsetehdyt versiot. Käsityö- ja askarteluinnostuksen myötä eri askarteluliikkeet myyvät valmiita saippuantekopaketteja, joiden ohjeiden mukaan tehtynä on helppo onnistua. Hieman edistyneemmille tekijöille löytyy myös laajempi saippuatarvikekauppa. Ja löytyypä netistä useampiakin blogeja, jotka keskittyvät vain ja ainoastaan saippuan tekoon. 
(esim. Saippuakuplia , Käsin tehty saippua , jne.) 

Surullisempi myytti saippuan valmistuksesta liittyy toisen maailmansodan aikaan, mutta pitäviä todisteita tämän uskomuksen paikkansapitävyydestä ei ole olemassa.  Onneksi. Tähän historianlehteen en suosittele heikkohermoisia tutustumaan (joten seuraavat pari riviä voit lukea omalla vastuullasi, jollei historia tältä osin ole aiemmin tuttua). Taannoisella Puolan matkallamme kävimme Stutthofin keskitysleirillä, jossa tarina kertoo lukuisten muiden kamaluuksien ohella ihmisen rasvasta tehdyn saippuaa. Tämänhetkisten tutkimusten valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että tätä kamaluutta ei ole todellisuudessa tehty.

Mutta takaisin iloisiin saippuakuulumisiin. Itse tehty saippua sopii mainiosti mikäli tahdot siirtyä luonnonmukaisiin tuotteisiin. Näin voit valita itse, mitä raaka-aineita käytät ja vaikkapa välttää eläinrasvoja sekä turhia lisäaineita. Samalla saat itse tekemisen ilon, jota ei koskaan voi vähätellä. 


Ystävältäni saaduissa saippuoissa oli kolmea eri versiota. 
Niiden raaka-aineet olivat seuraavat:

Teepuuöljysaippua (valkea)
- Kookosrasvaa
- Oliiviöljyä
- Teepuuöljyä

Hunaja-mehiläisvahasaippua (ruskea)
- Kookosrasvaa
- Rypsiöljyä
- Mehiläisvahaa
- Hunajaa

Vadelmasuolasaippua (punertavan ruskea)
- Kookosrasvaa
- Rypsiöljyä
- Suolaa
- Vadelmatuoksuöljyä
- Puolukkajauhetta

Ensimmäinen on jo käytössä.
Kiitos kovasti, Elli! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)