perjantai 8. elokuuta 2014

Geokätköilyä

Kuten aiemmin kerroin, Nemin esimerkin innoittamana lähdin lomallani geokätköilemään. Aiemminkin olen harrastuksen olemassaolon tiedostanut, mutta vasta nyt itse tempauduin mukaan. 
Mistä geokätköilyssä sitten onkaan kyse? Koko idean ydin, GPS eli global position system, on alunperinYhdysvaltain puolustusministeriön rahoittama ja kehittämä maailmanlaajuinen satelliittipaikannusjärjestelmä. Vuonna 1983 Yhdysvaltain silloinen presidentti Ronald Reagan määräsi paikannusjärjestelmän avattavaksi myös siviileille. Tähän vaikutti tänä kesänäkin valitettavan ajankohtainen tapaturma, kun Neuvostoliitto ampui alas reitiltään harhautuneen Korealaisen matkustajakoneen. GPS:n avaamisen toivottiin estävän myöhemmin vastaavanlaiset tapaturmat, mutta kuten valitettavan hyvin tiedämme, sattui Ukrainassa vain muutama viikko sitten sama uudelleen. 


Mutta takaisin aiheeseen. Geokätköilyssä etsitään maastoon piilotettuja, geokätköiksi kutsuttuja rasioita GPS-paikannuksen avulla. Kätköjä löytyy laajalti ympäri maailmaa, ja niitä voi selailla rekisteröidyttyään Geocaching-sivustolle. Useimmissa nykykännyköissä on mahdollisuus paikannukseen, mutta erillisen GPS-vastaanottimen tai vaikkapa pelkän kartan avulla harrastaminen on mahdollista. 


Tyypillisesti kätkö koostuu vedenpitävästä rasiasta, jonka sisällä on lokikirja, jonne kätkön löytänyt voi kirjata omat tietonsa ja löytöpäivämäärän. Mutta toisinaan kätkö voi sisältää vaikka mitä kivoja yllätyksiä. Tällainen hirvi löytyi tänään kätköillessämme Nemin ja pikku-Nemin kanssa, herättäen meissä keskivertoa suurempaa löytämisen riemua sekä suurta ihastusta.


Parhaimmillaan geokätköily on mukava ulkoiluharrastus, jossa tutustuu uusiin paikkoihin ja niiden historiaan. Havainnointisilmä valpastuu ja suunnistustaidot karttuvat. Unohtamatta teknistä tuntemusta maailmanlaajuisesta järjestelmästä. Suosittelen kaikille, vauvasta vaariin!


2 kommenttia:

  1. Millä välineistöllä käytte kätköilemässä? Ite oon kaverin kanssa turvautunut geocachingin älypuhelinsovellukseen, joka on meillä molemmilla käsillä, ja vaikka se välillä ei tarkenna ihan kohdilleen, on suurin osa kätköistä löytynyt. Mä saan kans tota "löytämisen riemua" siitä kun joku on toteuttanut oikein hyvän kätkön tai sieltä löytyy joku ympäri maailmaa matkustanut pehmolelu tai muu travel bug.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaikilla (pikku-Nemi mukaanlukien) on kännykässä sovellukset, joiden avulla suunnistamme. Käytämme kahta eri ohjelmaa, mutta olemme huomanneet tarkennuksessa olevan suurtakin heittoa vaikka kahdella on täysin samanlainen kännykkä ja sama ohjelma. Ilmeisesti katveet rakennuksista ja puista, häiriöt sähkölinjoista ja toisista paikantimista vaikuttavat tähän. Tai näin olen itse pähkäillyt! :) Juuri tänään olemme kuitenkin selailleet miehen kanssa netistä gps-paikantimia, ja ajattelimme sellaisen jossain vaiheessa hankkia. :) Eilen löytyi taas uusia ilonaiheita maastosta, mutta täytyy vielä perehtyä lisää aiheeseen, että pääsee sisälle kunnolla esim. tuohon TB-maailmaan ja muihin hienouksiin! Mukava harrastus kaikenkaikkiaan! :)

      Poista

Kiitos viestistäsi! :)