sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Miljoonien museohanke meni metsään!

Näin markkinoidaan uusinta uutta, mitä Suomen museokentällä on nähty ja kuultu. Mainoslause on hyvin oivaltava, koska uusi museo rakennettiin Mänttään ja siellähän se on, metsän keskellä. Mäntässä on iät ja ajat ollut Gösta Serlachiuksen taidesäätiön museo, joka on pitänyt majaansa itse Göstan vanhassa kotikartanossa. Gösta haaveili jo aikanaan 1930-luvulla omasta museosta, perustaessaan taidesäätiötään. Nyt se haave sitten toteutui! Viikonloppuna avattiin Göstan paviljonki.

Kuvassa hiukan ärsyttävästi tuo auto, mutta ei anneta sen häiritä. Vasemmalla Gösta ja oikealla hänen paviljonkinsa.


Göstan paviljonki maksoi lähes 20 miljoonaa euroa ja taidesäätiö maksoi koko hankkeen itse. Rakennuksesta järjestetiin suunnittelukilpailu, johon tuli yli viisisataa pienoismallia. Voiton vei espanjalaisen arkkitehtiryhmän suunnitelma ja upea siitä tulikin. Valtava rakennus istuu hienosti Joenniemen kartanon viereen, suurelle järvenrantatontille. Itse asiassa rakennuksen suuruutta ei edes tajua kunnolla kuin ilmasta otetuista kuvista.


Itse kävin katsastamassa uuden museon heti lauantaina, kun se avautui kaikelle kansalle. Paviljongissa on kolme eri näyttelyä, mm. SuperPop!, jossa on poptaiteen tunnettuja ja vähemmän tunnettuja teoksia Andy Warholista tämän päivän suomalaisiin taiteilijoihin. Kannattaa käydä tutustumassa! Göstan kartanossa on esillä säätiön omia kultakauden helmiä kahdessa eri näyttelyssä. Vinkkinä voin sanoa, että kannattaa katsoa myös etenkin yläkerran seiniä! Mielestäni jo ne oli hienosti maalattu, itse teoksista puhumattakaan! Pidän siitä, miten Serlachiuksen museoissa rikotaan kaavaa ennakkoluulottomasti, eikä teokset ole ripustettuna vain valkoisille tai yksivärisille seinille. Serlachiuksellahan on siis toinenkin museo Mäntän keskustassa, Gustaf. Se onkin sitten oma lukunsa se :) Upeita museoita molemmat! http://www.serlachius.fi/fi/ Tämän lisäksi Mäntässä avautui eilen Kuvataideviikot, joita en vielä käynyt katsomassa, mutta sekin kuuluu jokakesäisiin perinteisiin. Kuvataideviikoilla on ollut tapana jakaa mielipiteitä ja niin on tänä vuonna jo tehnyt Mäntän kirkko, joka on saanut ylleen kesäasun Kaarina Kaikkosen toimesta. Itse pidän teoksesta ja seurakunnan ennakkoluulottomuudesta antaa kirkko kuvataiteen käyttöön!http://www.mantankuvataideviikot.fi/

Mäntän kirkko kesäasussaan. Paidat on mänttäläisten vanhoja, joita taiteilija on kerännyt paikallisilta.


p.s. Tämä ei ole maksettu mainos, ainoastaan asiasta innostuneen ihmisen vilpitöntä hehkutusta :)

2 kommenttia:

  1. Mitä Nemi edellä, sitä Tipi perässä! Menin tänään siis myös metsään ja vaikutuin! Upea museo! Loistavaa ruokaa! Mahtavaa taidetta! Suosittelen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en päässyt vielä syömään, kun siellä oli ravintola ihan täynnä. Täytyy käydä testaamassa ruoka jonain hiljaisempana aikana. Autereen tuvalla tuli käytyä kahvilla tällä kertaa.

      Poista

Kiitos viestistäsi! :)