lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pitkän perjantain rauhaa!

Olen lapsuudesta saakka oppinut rauhoittamaan pitkäperjantain. Tänä vuonna olin kotona koko päivän, mutta vilinää riitti. Koko lapsuudenperheeni kokoontui meille juhlimaan parin päivän takaisia syntymäpäiviä. 
Juhlallisuuksiin kuuluu perinteisesti kinuskikuorrutteinen täytekakku, marsipaanikoristeineen. Äidin tekemänä, totta kai! 


Kakkukestien jälkeen ulkoiltiin ja katettiin pääsiäispöytä. Servetit olivat matkamuistoja taannoiselta Puolan matkaltamme. Iloisen värikkäissä liinoissa kulmia koristi kukko.


Lisäksi pöydässä vesikannun virkaa toimitti lahjana saatu emalinen kesäkannu. Muutoin pöydän antimet olivatkin melko perinteisiä. Kananmuniin saatiin punaruskea pinta keittämällä ne sipulinkuorien kanssa samassa vedessä. Näin tein myös viime vuonna, mutta nyt lisäsin kuorien määrää ja keittoaikaa. Tuloksena entistä syvempi väri. Lammas oli lähistöltä, suoraan tilalta hankittu karitsan viulu. Minttuhyytelön kera tarjoiltuna, totta kai. Sekä punaviinimarinadista tehdyn kastikkeen. Perunoissa luotin jälleen yrttisiin lohkoihin. 


Salaattejakin pitää olla. Fetasalaatin lisäksi myös metsäsienisalaatti kuuluu mielestäni pääsiäisen herkkuihin. Ilme pöydässä oli värikäs. Sitä piristivät myös keltaiset kukat. 


Ja löytyihän niitä tipujakin sieltä pöydästä. Jälkiruoaksi söimme tietenkin pashaa, jonka valmistusohjeen kerroinkin edellisessä kirjoituksessani. Monet ystäväni ovat ihmetelleet pashan maukkautta. Muistikuvat lapsuudesta tuovat kuulemma mieleen kitkerän rahkan. Tämä Kotiliedestä poimimani reseptin tuotos on kuitenkin makea ja sitruunainen. Herkullista!


Kun talo hiljeni ja vieraat olivat lähteneet, hiljennyin viettämään iltaa koruaskarteluiden pariin. Lasi punaviiniä ja helmet olivat valmiit. 

7 kommenttia:

  1. Hei! Ihastuttiin noihin servetteihin. Sattuisitko yhtään muistamaan, mistä päin Puolaa ne ovat? Vähän long shot tämä, mutta meillä on siellä kontakti, joten aina kannattaa yrittää onneaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä tuli hankittua muistaakseni Gdanskin kauppahallista. Keskivaiheilla hallia sijaitsi putiikki, jossa oli paljon erilaisia lautasliinoja. :)

      Poista
  2. Mietittiin vielä, jos sattuisit muistamaan merkin nimen, vaikka aika kaukaa haetuksi menee. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etsin ja löysinkin! :) Eli kyseessä Pol-Mak collection, ja Maki-tuotemerkki. Google-haulla löytyi tällaisia ihanuuksia: https://www.google.fi/search?q=pol-mak+serwetki&espv=2&biw=1473&bih=541&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=l4sOVO3QOcjXaOmEgogI&ved=0CAYQ_AUoAQ Onnea etsintään, toivottavasti löytyy! :)

      Poista

Kiitos viestistäsi! :)