maanantai 14. huhtikuuta 2014

Lähtölaukaus pääsiäiseen!

Vihdoin se on täällä! Pääsiäinen! Eilen palmusunnuntain kunniaksi sain asetella keittiön pöydälle kulhon, joka oli täynnä virpojille varattuja yllätysmunia. Vaikka virpojia ei joka vuosi ovellemme eksykään, varaudun silti asiaan kuuluvin menoin kyseiseen päivään. Nykyajan virpominen on sekoitus kahta perimää; karjalaista ortodoksisuutta sekä länsisuomalaista pääsiäislauantain pikkunoitina kiertelyä. Virpominen on yleistynyt koko Suomessa evakoiden myötä. Lisätietoa virpomisesta ja palmusunnuntain perinteestä löytyy mm. Suomalaisen kirjallisuuden seuran tietopaketista. 


Omia pääsiäisperinteitä olen yrittänyt lisätä vanhemmiten vuosi vuodelta. Pääsisäiskoristeiden lisäksi juhla on näkynyt ruokapöydässämme. Viikonvaihteessa myös tein suursiivon ennen hiljaisen viikon alkua, ja vaihdoin uudet, tipunkeltaiset verhot keittiöön. 


Herkkujen teon aloitin uudella tuttavuudella, joka sopi väriensä puolesta pääsiäisen tienoolle. Olen kuullut tästä leivonnaisesta jo useammalta suunnalta, mutta vasta nyt pääsin itse maistelemaan. Ohjeen sain ystävättäreltäni, joka oli poiminut tämän reseptin jostain keittokirjasta, jonka alkuperä ei tiedossani ole. 


Sitruuna-marenkipiiras

Taikina: 
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl vettä. 

Kuivat ainekset sekoitetaan huoneenlämpöisen voin sekaan. Lopuksi lisätään vesi. Taikina painellaan piirakkavuoan pohjalle ja laitetaan 15 minuutiksi jääkaappiin. Tämän jälkeen taikinan päälle laitetaan leivinpaperi, jonka päälle asetetaan n. 3 dl riisiä estämään taikinan kohoaminen ja ruskistuminen. Pohjaa paistetaan 200 asteessa noin 15 min. Tämän jälkeen päällä olevat paperi ja riisit otetaan pois, ja jatketaan paistamista vielä noin 5 minuuttia. 

Tällä välin tehdään täyte:
1,5 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunamehua
2,5 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria

Kaikki muut aineet voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta mitataan kattilaan ja kiehautetaan liedellä koko ajan hämmentäen. Kun seos alkaa sakeutua, otetaan kattila pois liedeltä ja vatkataan joukkoon voi sekä vaniljasokeri. 

Sitruunatäyte kaadetaan kypsälle piiraspohjalle ja tasoitetaan. Päällimmäiseksi lusikoidaan marenki; 
4 valkuaista
1,5 dl sokeria

Valkuaiset vatkataan ensin kovaksi vaahdoksi, jonka jälkeen sekaan lisätään sokeri pienissä erissä, edelleen vatkaten. Lopputuloksena on kiiltävä ja sitkeä vaahto, joka muotoillaan aaltoilevaksi piiraan pinnalle. Piirasta kypsennetään vielä noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Voit tarjoilla piiraan heti kun se on jäähtynyt. 


Kun sain piiraan otettua uunista, soi ovikello. Juuri ajoissa. Ystävät tulivat herkuttelemaan mukanaan kimppu tulppaaneita. Väriä ja iloa viikonvaihteeseen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)