sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Makuja maailmalta

Matkaillessa tulee tutustuttua uusiin makuihin. Toisinaan löytyy myös varsinaisia huippuherkkuja, joita kuvittelee voivansa loihtia kotioloissakin. Useimmiten matkoilta kotiintuomisiksi tarttuu mukaan kasa kirjoja, satunnaisesti myös keittokirjoja. Koska mittayksiköt vaihtelevat eri maissa, ei ruoanlaitto ole aina kuitenkaan ongelmatonta. Myöskään kaikki englanninkieliset ruokasanat eivät ihan aina avaudu ensinäkemältä. Mutta aina kannattaa yrittää! 


Kreikkalaisen keittiön tuotokset ovat kaikkinensa maittavia. Salaatit, juustot, lammas sekä viininlehtikääryleet kuuluvat omiin suosikkeihini. Santorinilla maistoin myös Favaa, joka oli eräänlaista paputahnaa, valmistettuna keltaisista pavuista. Koska makukokemus oli niin kovin miellyttävä, päätin koittaa valmistaa tätä myös kotona. 

Ensimmäinen ongelma oli oikeiden papujen löytäminen. Paikallisten pikkukauppojen varastoissa "the split-peas of Santorini", joka on käsite ilmeisesti ympäri Kreikkaa, ei ollutkaan täysin tunnettu. Päädyin hankkimaan vaaleita linssejä, joiden päättelin olevan valikoimasta lähimpänä haettua. Toisena pulmana olisin voinut havaita reseptin suuren annoskoon, mutta onneksi en ole tämän seikan koskaan antanut häiritä. Tottahan toki kaksi suomalaista syö saman verran kuin kokonainen kreikkalainen suku… …etenkin kun innostus Favaan oli taloudessamme täysin allekirjoittaneen harteilla. No, lopputuloksena oli melkoinen saavillinen herkullista, favahkoa tahnaa. Nam. Ihan joka viikko en tätä välttämättä kuitenkaan ala urakoimaan, sen verran useampi päivä saavillisen päihittämiseen meni. 


Fava

1/2 kg pehmeitä vaaleita papuja (esim. linssit käyvät myös)
1 pieni sipuli, hienonnettuna
vähän suolaa
vähän oliiviöljyä
vähän sitruunamehua

Liota papuja / linssejä ennen keittäistä. Valuta ne tämän jälkeen. Keitä kuumassa vedessä, johon on lisätty hivenen suolaa. Keittämisen loppuvaiheessa lisää myös sipuli. Kun pavut ovat pehmentyneet ja valmiita, soseuta ne sekoittimella. Lisää mukaan hieman oliiviöljyä ja sitruunamehua. Tarjoa esim. leivän kanssa tai salaatin lisukkeena. 



Toinen matkamuistona tuotu makuelämys on ranskalainen Tarte Tatin. Tämän omenaisen keikauskakun alkuperäinen ohje on peräisin Tatin'in sisaruksilta, joiden mukaan piirakka on myös nimetty. Tarinan mukaan Tatin'in neidit olivat kotoisin aatelisperheestä. Omaisuuden huvettua neidit elättivät itsensä valmistamalla isänsä suosikkipiirasta. 

Ensimmäisen kerran maistoin kyseistä herkkua kymmenisen vuotta sitten Pariisin matkallani, eräässä kahvilassa Madeleinen kirkon lähistöllä, makeana iltapalana. Tämän jälkeen olen metsästänyt täydellistä reseptiä, leikellen eri vaihtoehtoja lehdistä ja soveltamalla niitä. Täysin samanlaista kakkua en ole tavoittanut kuin mitä itse ensimmäiseksi maistoin. Kaikki versiot ovat kuitenkin olleet herkullisia. Yleisin ongelma valmistuksessa on se, että pohjasta tulee liian rapea, kun se paistetaan uunissa. Tavoitteissani olisi mehevä, pehmeä pohja. Onneksi tämän tortun resepteihin törmää lehdissä melko usein, joten variaatioita löytyy kokeiltavaksi. 


Useimmiten itse olen tehnyt kahden eri ohjeen välimuodolla, itse hieman soveltaen. Jaan siis tämän oman sovellukseni nyt myös käyttöönne; 

Tarte Tatin: 

Taikina:
100 g vehnäjauhoja
70 g voita
30 g sokeria
1 muna
ripaus suolaa

Täyte:
1 dl sokeria
100 g voita
hieman vaniljasokeria
1 rkl vettä
3-4 hapahkoa omenaa

Valmistukseen paistinpannu, jonka voi laittaa myös uuniin. 

Tee piirastaikina käsin nyppimällä vehnäjauhoista, huoneenlämpöisestä voista, sokerista, munasta ja suolasta. Kiedo se kelmuun ja taputtele paistinpannun suuaukon kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Pane taikina jääkaappiin noin tunniksi. 
Poista omenista siemenkodat ja viipaloi. Mikäli käytät kotimaisia omenoita, voit käyttää myös kuoret. Laita voi, sokeri ja vaniljasokeri paistinpannulle,  ja anna niiden sulaa tasaiseksi seokseksi. Lisää tämän jälkeen omenalohkot seokseen ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri-voi-seos on paahtunut aivan aavistuksen tummahkoksi karamellimassaksi. Lisää tämän jälkeen vesi ja anna sen höyrystyä. Levitä pannussa olevien karamellisoituneiden omenoiden päälle taikina, ja laita se noin puoleksi tunniksi 200 asteiseen uuniin, kunnes taikina on kypsynyt kullanruskeaksi. 

Kumoa kakku varovasti pannulta siten, että taikina tulee alimmaiseksi. Tarjoa lämpimänä jäätelön ja kermavaahdon kanssa. 

Bon appétit! 


2 kommenttia:

  1. Mmmm... seuraavan kerran kun teet tuota Tarte Tatinia, niin voisin ihan sattumalta osua käymään.... Kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi! :)